Els Llibres de les Rondes

Els llibres que hem publicat

Recordant les primeres setze Rondes

Antonio Artigas, maig 2019

Quant a la U.E.S., hi va haver el bon ambient, per començar a organitzar la Ronda, el President era, en Francesc Antonell i Roca, i era el X aniversari de la U.E.S.

l’equip el formaven, Francesc Garcia, Carmel Montllor, Teresa Morera, Josep Mª Montagut, ja Traspassat, Ramon Gotés, també traspassat, Xavier Batista, i Narcis Pi, president de la secció de Muntanya, i a partir de la Segona, s’hi afegí Enric Salvador, tots ells de la secció de Muntanya de la U.E.S.

L’interès els va sorgir, perquè havent assistit, a algunes Embardissades a Olot, això els va engrescar, per intentar de fer una  caminada més o menys  semblant, adaptada al Vallès, tant oriental com occidental, i a l’ambient de la U.E.S. , afegint-hi a més un llibret, informant de les  peculiaritats del recorregut             

En el primer llibre el 1980, el President de l’entitat hi posava:

(Aquesta primera edició de la RONDA VALLESANA, que pretenem tingui una reiteració anyal, enfoca les seves mires, a donar uns coneixements de la nostra comarca – El Vallès -, zona aquesta de les més mortificades i sofertes, a compte de la forta densitat de població, i que ha suportat un augment demogràfic i industrial, que gairebé podem qualificar de desmesurat, tant en quantitat com en rapidesa immigratòria.)

(L’excursionista poc coneixedor de la comarca, hi descobrirà unes il·limitades possibilitats; la fisonomia d’un paisatge de contrades meravellós, és l’estructura ecològica que manifesta a qui les sap veure, delicades i subtils expressions de vida. Tot un conjunt, tot un paisatge natural sorprenent i alliçonador.)

(A la vegada tindrem la oportunitat de trobar-nos en una cursa sense competència de cap mena, en amigable germanor, en l’acollidor resguard de la muntanya de Sant Llorenç, una diada entre amics que reunirà nous contingents de gent ambiciosa de coneixement de la veritat excursionista, i d’altres que faran remembrança de melangiosos i un xic allunat en el temps, de fets viscuts altre hora.)

———————————————————————————————————-  

Aquestes Rondes, des de la primera fins a la XV, solament les esmentem, ja que estan descrites en el llibre de la Ronda nº XVI, d’els Rodals de Sabadell. A cada Ronda es lliurava mapa, i documentació del recorregut, com també una medalla i un record.

 La primera Ronda Vallesana, es va organitzar a Sant Llorenç del Munt, hi varen participar 294  persones, tot un èxit per ser la primera.

La segona Ronda que es va organitzar a Gallifa, i els participants varen ser, 450 persones. El president de la U.E.S. era en Francesc Antonell i Roca.

La tercera Ronda, es desplaça a La Garriga, i la participació ja és de unes 570 persones. El President de la U.E.S. era en Francesc Antonell i Roca

A la quarta Ronda, es varen commemorar els 75 anys d’Excursionisme a Sabadell, i la Ronda es va organitzar a la Serra de l’Obac, amb una participació de 680 persones, el President de la U.E.S. era en Jordi Artigas i Lladó.

La cinquena es va portar cap el Montnegre, i la participació va arribar a unes 750 persones. El president de la U.E.S. era en Carles Olivella i Viguer.

La sisena es va quedar a Castellar del Vallès, la participació va ser de 940 persones, El president de la U.E.S. Carles Olivella i Viguer.

La setena Ronda es va organitzar al Tagamanent, amb sortida i arribada a la plaça E.P. Gambús del Figaró, la participació va ser de unes 850 persones, El President de la U.E.S. Jordi Artigas i Lladó.

La vuitena Ronda es va portar a Sant Llorenç Savall, la participació 1040 persones, El President de la U.E.S. en Jordi Artigas i Lladó.

La novena Ronda es va organitzar a Castellcir – Sauva negra, la participació 1180 persones El President de la U.E.S., en Jordi Artigas i Lladó.

La desena Ronda es va organitzar a Sentmenat – El Farell, la participació 1280 persones, El President de la U.E.S., en Jordi Artigas i Lladó.

La onzena Ronda es va anar a Cànoves i Samalús, la participació va ser de unes 1040 persones, El President de la U.E.S. era, en Francesc Aluju

La dotzena Ronda es va organitzar a Sant Cugat – Collserola, la participació 925 persones. El president de la U.E.S. en Francesc Aluju.

 La tretzena Ronda, es va anar a Castellterçol – Granera, la participació va ser de unes 1350 persones. El President de la U.E.S. en Francesc Aluju.

La catorzena Ronda es va organitzar a Aiguafreda – Serra de L’Arca, amb sortida i arribada a Aiguafreda al parc de la carretera de Ribes, la participació 1387 personesEl President de la U.E.S. era en Francesc Aluju.

La quinzena Ronda es va anar cap a Vacarisses, hi va ploure molt (alguns la varen fer, quedant molls i enfangats) i es va haver de ajornar fins al diumenge següent, en que va fer un bon dia, i a més hi participaren 944 persones, tot un èxit  havent-la  hagut de ajornar. El President de la U. E. S. en Josep Ibars i Botanch.

Fins aquí les quinze primeres Rondes.

La setzena Ronda, en motiu de celebrar, els 25 anys de la U. E. S., (Unió dels tres centres Excursionistes, Vallès, Sabadell, i Terra I Mar), es va fer pel Rodal de Sabadell i hi varen participar 1519 persones, la més alta fins llavors, el desnivell va ser de

En el llibre, el batlle de la Ciutat, Sr. Antoni Farrés i Sabater, va fer-hi la salutació, i la presentació, el President de la U.E.S. en Josep Ibars i Botanch.

El llibre com a portaveu del recorregut, i informador del seu entorn, va ser fins llavors, el més complert de totes les Rondes, amb continguts del medi Natural, Masies, ermites, fons, rieres camins, torrent de Colobrers, vegetació, fauna, història de Sabadell i del seu rodal, del medi ambient vallesà, i la memòria de les primeres quinze Rondes.

Per aquesta XVI Ronda, es va organitzar la sortida i arribada, al Santuari de La Salut, passant per la font de la Salut o de Canyameres, Can Mauri, Can Riera, i just a tocar de la Urbanització de Canyameres, el torrent de Can Riera, el Torrent de Can Quer, l’Alzina de Can Quer, Riutort, Ca N’Ametller, ermita de Sant Pere d’Ullastre i masia de can Sampere, can Casamada, Can Torrents, can Vilar, can Moragues, i font, Torrent de Colobrers, can Pagès, Ermita de Togores,  , Pi de Can Manent, torrent de can Quer, Serra de Sant Iscle, i arribada a la Salut. 

————————————————————————————–

RONDA VALLESANA I

NO HI HA INDEX

RONDA VALLESANA II

SUMARI:

Presentació de la 11 Ronda Vallesana, per Francesc Antonell
Gallifa. Evocació històrica, per Antoni Pladevall
Topònims de cases de pagès de les parròquies de Gallifa, per Pere C. de
Sobregrau
La vegetació als cingles, per Teresa Morera
Alguns itineraris d’interès
La II Ronda Vallesana, per Ramon Gotés
De St. Feliu de Codines a St. Sadurní per La Roca, per Daniel Rosell
De St. Feliu de Codines al Fonoll, Gorg Negre i Gallifa. per Daniel Rosell
De St. Feliu de Codines a St. Sadurní, pel Coll de les Termes, per Daniel Rosell
De Sabadell a Guanta i Gallifa, per Daniel Rosell
El quart camí a Gallifa, per Pere Gallifa
El Castell de GalTífa, per Pere C. de Sobregrau i Joaquim Morera
Tres fites d’arquitectura romànica en el curs de la 11 Ronda Vallesana.
per Feliu Carreras
La Casa Pairal de Sobregrau, per Francesc Garcia
Una conversa amb el Sr. Ramiro C. de Sobregrau, per Francesc Garcia
Cova de l’Endal, per Ramon Ten
Llegendes de Gallifa. per Francesc Garcia
Joan Vila, un important personatge històric de Gallifa, per Pitar Argemí
Capella de la mare de Déu del Grau, per Carme Bosch
Vinc-i-cinc anys d’un rector
Dimensions de la fe en flash, per Mn. Josep Dalmau

Portada: El Cingle de Gallifa

RONDA VALLESANA III

SUMARI:


Ill Ronda Vallesana. per Francesc Antonell ……………………. pàg. 7
El fil de la Història. per Joan Hernandez ………………………….. 8
La Garriga avui. per Núria Albó. ………………………………· . . 1 7
L’Església de Sant Esteve (La Doma). per Francesc García …….. , ……. 19
Santa Maria del Camí. per Joan Hernandez ……………………….. 22
La Garriga, el relleu i les seves aigües. per Joan Hernandez …………… 23
Els arbres dels cingles de Bertí. per Francesc Macià ………………… 17
El Sot del Bac. per Carles Olivella ………… , …………………… 31
Itinerari de la Ill Ronda Vallesana. per Ramon Gotes ………………… 35
L’Església de Sant Pau de Montmany() ……………………….. .’38 El Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós () …………………. 41
Sant Pere de Bertí, per Vicenç Mas ……….. , ………………….. 44
L’Altiplà de Bertí, per Vicenç Mas ….. , ………………………… 50
Altres itineraris d’interès. per FelitJ Carreras
a/Del Figaró a La Garriga ………………………………… 53
b/De St. Feliu de Codines a La Garriga ………………………. 56